torstai 17. huhtikuuta 2014

Ruotsin Kristiina

Kristiina (1626-1689) oli Kustaa II Aadolfin tytär. Tulevan kuningattaren syntymä ajoittui harvinaisen astrologisen konjuktion yhteyteen, mikä sai aikaan spekulaatioita lapsen mahdollisesta osasta maailmanhistoriassa. Kustaa II Aadolf kaatui 30-vuotisessa sodassa 1632, Kristiinan ollessa 5-vuotias. Ruotsia hallitsi holhoojahallitus Kristiinan täysi-ikäisyyteen 1644 asti. Kristiina oli paras esimerkki uudesta aateliskulttuurista ja aateliskasvatuksesta. Kasvatus toteutettiin klassiseen sivistykseen tähtääviä renesanssihumanismin ihmis- ja kasvatusihanteita.


Valtaistuimelleen noustuaan Kristiina hallitsi aluksi valtakunnankansleri Axel Oxenstiernan avustuksella, mutta katkaisi pian välinsä tähän ja täytti hallinnon omilla suosikeillaan. Kristiinan noustessa valtaistuimelle Ruotsissa oli 281 aatelissukua, mutta hän aateloi 22-vuotisen valtakautensa aikana 368 lisää, ja etenkin Suomen syrjäseuduilla koko maa oli käytännössä aatelisten hallussa. Kristiinan aikana Ruotsin hovi kohosi lyhyeksi aikaa Euroopan suurimmaksi kulttuurikeskukseksi. Hän kutsui Tukholmaan suurin joukoin eurooppalaisia oppineita, joista kuuluisin oli filosofi Rene Descartes, hankki Euroopasta kirjakokelmia ja taideteoksia sekä harrati teatteria, oopperaa ja balettia. Kristiina ilmoitti 1649, ettei tule menemään naimisiin, ja nimesi kruununperijäkseen serkkunsa Kaarle X Kustaan. 1654 Kristiina luopui kruunusta ja katolilaisuuteen 1655 Roomaan matkustaessaan. Katoliselle kirkolle kuningatteren kääntymys oli myös propagandavoitto.
Seuraajansa kuoltua 1660 Kristiina pyrki takaisin Ruotsin valtaistuimelle, mutta ei valtiopäivien estäessä paluun onnistunut. Kristiina on haudattu Vatikaanin Pietarinkirkon kryptaan.Viereiseen hautaan on myöhemmin haudattu paavi Johannes Paavali II.

Emmi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti